Pages

Friday, October 30, 2015

Blog 3


                   Blog Week 3
1.     Why is it difficult for people to reward good IA?
       Solution - It is difficult for people to reward good IA, because of the following reasons –
·       Information architecture is a new field, which creates difficulties of understanding it.
·       IA is abstract, people only understand IA completely, when the experience it.
·       The designed architecture is invisible to the user,  so it’s generally hard for people to reward the success of an IA.
2.     Explain what is meant by “Top-Down IA”.
Solution – In a top-down IA, an overall vie of the IA is presented to the user. This overall view provides the links to its sub-system. This process is continuous, until the entire specification is reduced to base.
3.     What are some common questions a user has upon landing on a page on a web site?
Solution –
The user commonly have the following questions:
• Where am I? – User can easily finds his location on the website hierarchy.
• I know what I’m looking for, how do I search for it? – The user can easily make a search for his query.
• How do I get around this site? – User can easily understand the navigation menu.
• What’s important and unique about this organisation? – The goals and features of the website.
• What’s available on the site? – Access to the information on a website.

4.     Explain what is meant by “Bottom-Up IA”. Why is Bottom-Up IA becoming increasingly important?
Solution – Bottom-up IA provides user the key to explore a website content without learning the top-down IA of a website. The user can be on any page of a website, and from there can reach to anywhere in a website to find relevant content. The user uses tools like Google search to find the information deep within a website. An example of search could be a search made through “Google Custom Search”.
Bottom-up IA is becoming increasingly important because of its following features –
·       Supports searching and browsing capabilities.
·       Descriptive trait
·       Growing trait
·       Adaptive trait
5.     What is an organisation system?
Solution –

Organisation system helps in organising information. The main purpose of the system is to organise the information in a way that it will provide its best result.
Example – By subject or chronologically

6.     What is a site-wide navigation system? Provide a screenshot of an example.
Solution – – Primary navigation systems that help users understand where they are and where they can go within a site.
Example screenshot – The Figure 1 shows that the user location on a website.

Figure 1 Site-wide navigation system


7.     What is a local navigation system? Provide a screenshot of an example.
7.Solution –
Primary navigation systems that help users understand where they are and where they can go within a portion of a site.

Figure 2 Local Navigation system

8.     What is a sitemap/table of contents? Provide a screenshot of an example.
Sitemaps are supplement navigation systems; provides a condensed overview o and links to major content areas and sub sites.
Example Screenshot –


















Figure 3 Sitemap or web page hierarchy




9.     What are site indices? Provide a screenshot of an example.
Solution –
Supplementary navigation systems that provide an alphabetised list of links to the contents of the site.









Figure 4Site indices

10.  What are site guides? Provide a screenshot of an example.
10.Solution –
– Supplementary navigation systems that provide specialised information on a specific topic, as well as links to a related subset of the site’s content


Figure 5 Site-guide navigation system
11.  What are site wizards? Provide a screenshot of an example.
11.
Solution - Supplementary navigation systems that lead users through a sequential set of steps; may also link to a related subset of the site’s content.
Figure 6 Site wizard
12.  What is a contextual navigation system? Provide a screenshot of an example.
Solution –
Consistently presented links to related content. Often embedded in text, and generally used to connect highly specialised content within a site.
Figure 7 Contextual navigation system
13.  What is a search interface? Provide a screenshot of an example.
13.
Solution – The means of entering and revising a search query, typically with information on how to improve your query, or other ways to configure your search.
Figure 8 Search interface

14.  What is a query language? List some Boolean operators and provide examples of queries using these operators.
14.Solution – Query language is a grammar of search query. The purpose of query language is to make queries in database and information system.  Example Boolean operators – AND, OR, NOT etc.  Example queries – SELECT * FROM Countries C WHERE C.NAME = “AUSTRALIA” AND C.NAME = “CANADA”;
15.   What is a query builder?
15.Solution –
Ways of enhancing a query’s performance; common examples include spell checkers, stemming, concept search, synonyms from a thesaurus.

16.  What is the purpose of a retrieval algorithm?
Solution – The part of a search engine that determines which content matches a user’s query. E.g., Google’s PageRank, Yahoo’s search algorithm etc.
17.  What are search zones?
Solution –Subset of site content that have been separately indexed to support narrower searching. (E.g. searching an item on an eBay page or searching chat history with friends on Facebook etc.)
18.  What are search results?
Solution – Display of the content matches the user query. For example, searching the news article websites on Google search.
19.  In terms of content, why are headings important?
Solution – Heading serves as the label for the content, which follows them.
20.  What are embedded links?
Solution – The links integrated within the content are called embedded links. These labels shows the content they are linked to.
21.  What is embedded metadata?
Solution - Information that can be used as metadata but must first be extracted.
(If the certain keyword are used in a blog post, than those keyword can be indexed to searching by keywords (label tags in a blog created on blogger.com).
22.  In terms of content, what are chunks?
Solution –
Logical units of content; these can vary in granularity (Article list and chapter list) and can be nested (E.g. a section is a part of a blog post or an article.)
23.  What are sequential aids?
Solution – – Clues that suggest where the user is in a process or task, and how far s/he has to go before completing it.  (Example – step indicator in lodging an online tax return on ATO website.)

24.  What are identifiers?
Solution –– Clues that suggest where the user is in an information system, or a breadcrumb explaining where in the site s/he is. A settings icon on Facebook tells the user that s/he is on settings page.
25.  What is meant by “invisible components” in IA?
Solution – There are certain key architectural components which works completely in the background; users rarely interact with them. These components often called feed components, such as a thesaurus that’s used to enhance a search query.
26.  What are controlled vocabularies and thesauri?
Solution –
Predetermined vocabularies of preferred terms that describe a specific domain. Example – Pants -> Man’s pants -> Dress Pants etc. Typically includes variant items.  Man’s pants and Woman pants are variants of pants.
27.  What is best bets?
Solution –
Preferred search results that are manually coupled with a search query. Editors and subject matter experts determine which queries should retrieve best bets and which documents merit best bet status.
28.  List some of the difficulties with organising information.
28.Solution –
Ambiguity – Unclear items.
Heterogeneity - Heterogeneity refers to an object or collection of objects composed of unrelated or unlike parts.
Differences in Perspectives – users may have different approach to find an information, so it is a great idea to ensure that the system combines different approach and come up with the optimum solution.
29.  What is meant by the term “taxonomy”?
Solution –
A scientific field which is concerned with how information is classified in regards to the system it belongs to.
30.  What is hierarchy a natural way for humans to organise information?
Solution –
Hierarchy allows the following features to organise information –
-        Alphabetical
-        Chronological
-        Sequential
-        Geographical
-        Categorical
-        Hierarchy
31.  List some design rules when designing a hierarchical organisation scheme.
Solution –
-        Do not create more than five vertical level in hierarchy.
-        Obey the 7+- rule horizontally
-        Cross-link ambiguous items it really necessary
-        Keep new sites shallow
-        Always keep balance between breadth and depth
32.  Describe the advantages and disadvantages of a hyper textual organisation structure
Solution –

Advantages –
-        Provide flexibility
-        User knows to come back to that spot if they need more information.
Disadvantages
-        The user coming to a page in hyper textual navigation may not hit the landing page of the website. This could confuse user how the navigation system of that particular website follows.
-        It is not suitable for large websites.
33.  What is social classification?
Solution – Including users in formation of content creation and classification. Public tags are made available to people.
34.  What is meant by the term “folksonomy”?
Solution – A classification derived from the practice and method of collaboratively creating and translating tags to annotate and categorise content
35.  Arrange the following list in alphabetical order then answer the questions below. You should look to the literature and existing theory to justify your answers.
Solution –
Symbols –
#!%&: Creating Comic   
$35 a Day Through Europe           
.38 Special

Numbers –
1001 Arabian Nights

Letter A
Albany, New York

Letter B
Books

Letter E
EL Paso, Texas
Letter H
H20: The Beauty of Water

Letter N
New York, New
Newark, New Jersey

Letter P
Plzen, Czech Republic

Letter S
Saint Nicholas

Letter T
The 1-2-3 of Magic
The Hague, Netherlands
The lord of the Rings

Letter X
XVIIme  siècle   
                 
a) Did you put ‘The Hague’ under T or H? Why?
 Under T, because most of the user would go by initial letter T.

b) Did you put ‘El Paso’ under E or P? Why?
Under T, because most of the user would go by initial letter T.

c) Which came first in your list, ‘Newark’ or ‘New York’? Why?
New York’, because after the word “New” before the word “York”, comes a blank space. Blank space takes precedence in the alphabetical ordering. So New York comes
First.


d) Does ‘St. Louis’ come before or after ‘Saint Nicholas’? Why?
No, Saint Nicholas’ comes first. Because right after the “S” comes the “A”, and “A”
Takes precedence over “t” in alphabetical order

e) How did you handle numbers, punctuation, and special characters? (Justify your answer.)
All the given data is categorised among numbers, punctuation, and special character. After categorization, all the data is listed according to their precedence level.

f) Assuming the italicised terms are book titles, what might be a more useful way to organise this list? (Justify your answer.)




For italicized terms, ignore “The”. It is generally not important in any context. And, after that list the book title names in alphabetical order.

g) If the cities represent places you’ve visited and the book titles are ones you’ve read, how could chronology be used to order the list in a more meaningful way? (Justify your answer.)
Solution - Order the terms by the time at which you visited or read them.


Figure 9 Timeline organizer

36.  Seek out and provide screen shots of web sites that are examples for each of the following organisation schemes:
a)     Topic/subject –


















No comments:

Post a Comment